erfgoedobject

Linterpoortenkasteel

bouwkundig element
ID
40984
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40984

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Linterpoortenkasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch gebouw met twee bouwlagen van vijf traveeën op een hoog souterrain van zandsteen, afgedekt met een schilddak (leien) met tussen vleugelstukken gevatte houten dakkapellen; bouwopschrift "J.A. Van/ Volden et/ M. de Beu chem con/ jugum posu/ erunt 20 juny/ 1775" in een steen naast de souterrainingang van de zijgevel. Gecementeerde gevels met ingediepte voegen, geritmeerd door hoge rechthoekige vensters met roedeverdeling en eertijds luiken. Iets meer versierde parkgevel met licht uitspringende hoektraveeën, en met een brede pui op zandstenen onderbouw met dubbele trap.

In het park, semi-gesloten kasteelhoeve met traditionele kern: L-vormig gebouw van baksteen onder zadeldak (pannen) met schild en houten dakkapellen. Verbouwde rechthoekige muuropeningen in de dienstruimte; woonvleugel voorzien van een rechthoekige deur van zandsteen en twee rechthoekige vensters met geprofileerde lateien en een zandstenen en arduinen onderdorpel.

De vroegere oranjerie werd circa 1959 verbouwd tot woning; tegen de zandstenen achtergevel (met baksteenmetselwerk verhoogd) een onderdeel van het gesmeed ijzeren hek met opschrift "Hotel d'Vrsel", afkomstig van het afgebroken hotel van die naam op de hoek van de Houtmarkt en de Loxemstraat in Brussel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Linterpoort


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Linterpoortenkasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40984 (Geraadpleegd op )