Teksten van Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ()

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1902, mogelijk voor eigen rekening.

Het pand behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging, en die als architect actief was tot 1923. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in beaux-artsstijl met een decor ontleend aan régence en rococo. De gevelopstand van is sterk verwant met het winkelhuis “Drij Schildekens of Gulden Hooft" uit 1904 aan de Kaasrui.

Smal diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). De tuitgevel met een gelaagd parement uit witte natuursteen en blauwe hardsteen, rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters. De compositie legt de klemtoon op de tweede verdieping die wordt gemarkeerd door hoekpilasters, een waterlijst en een entablement met diamantkop en cartouches in de fries. Een rechthoekig vensters en een balkgat doorbreken de geveltop, die wordt bekroond door drie hardstenen obelisken. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1902#1834.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis Sint Jan ()

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien). Puntgevel met overwegend natuurstenen parement (gobertange en blauwe hardsteen) in neo-Vlaamserenaissance-stijl en bekroond door twee spitse obelisken 1902 te dateren. Rechthoekige vensters met rolluikkasten. Bovenste bouwlaag uitgewerkt met entablement waarvan de fries versierd is met paneelwerk: gekorniste kroonlijst met postamenten waarop hoekobelisken rusten.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek