Afspanning In de Swaen 1727

Beschrijving

Voormalige afspanning "In de Swaen 1727", naar het opschrift van de gevelsteen met brouwersmotief, bierkruik en zwaan.

Heden is het een schuin ingeplant L-vormig hoevetje met zadeldak (pannen), uit het tweede kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Eénlaagse breuksteenbouw met witgekalkte voorgevel en gecementeerde plint.

Zes traveeën breed boerenhuis voorzien van rechthoekige vensters met lekdrempels (voorheen kruisvensters) en een rondboogdeur in een omlijsting met kwarthol beloop, uitstekende imposten en sleutel. In het verlengde, een vlak omlijste rondboogvormige staldeur en sporen van een gedichte rechthoekige inrijpoort. Zijpuntgevels met bakstenen top, vlechtingen en zandstenen schouderstukken; links, een gedicht smal venster met uitspringend middenkalf omlijst met zandstenen negblokken. In de achtergevel, twee gelijkaardige kloosterkozijnen met bakstenen ontlastingsboog van een rollaag, en een rechthoekige deur van zandsteen voorzien van negblokken, afgeschuinde hoekconsoles en een vierkant bovenlichtje.

Haakse langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; baksteenbouw met breukstenen sokkel en een rechthoekige inrijpoort met houten latei.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

De haakse 19de-eeuwse langsschuur onder zadeldak werd gerenoveerd met aanpassing van vensters en deuren.

• Informatie verstrekt door de gemeente Zemst
Auteurs: Jacobs, Els