erfgoedobject

Brouwerij Callebaut

bouwkundig element
ID
410
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/410

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Callebaut
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Callebaut
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Brouwerij Callebaut", die bekend was in midden 19de eeuw en vermoedelijk terugging op een brouwerij van 1669 (schepenakte). Herenhuis met links korfboogvormige zandstenen inrijpoort, van de straat afgesloten door middel van een beboomde voortuin en ijzeren hek (voorheen met datering 1823) tussen bakstenen hekpijlers. Bakstenen dienstgebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.

Woning met twee bouwlagen, oorspronkelijk zeven traveeën, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Kern daterend uit eind 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de tot 20ste eeuw. Voorgevel bekroond met fronton en radvenster (19de eeuw), gecementeerd in het eerste kwart van de 20ste eeuw, arduinen plint. Getoogde muuropeningen. Rechthoekige geprofileerde deuromlijsting van arduin op neuten; sierlijke deur met gekleurd glas in metalen roeden (laatstgenoemde uit de 19de eeuw).

Achtergevel van zes ongelijke beneden- en vier boventraveeën. Eveneens met fronton en radvenster. Witgeschilderd met gepikte plint. Getoogde vensters met lekdrempels, beneden beluikt; witgeschilderde omlijsting van gesinterde steentjes met geprofileerd getoogd druiplijstje met oren. Deur en bovenlicht met kleurrijk glaswerk, in een getoogde omlijsting van gesinterde steentjes met een geprofileerd druiplijstje met oren.

Links veranda met dito beglazing als voor- en achterdeur en een recent portaaltje. Waarschijnlijk werden in de 19de eeuw het dak lichtjes verhoogd en de frontons aangebracht. Beraapte linker zijgevel. De wanden van sommige kamers zijn volledig bekleed met schilderingen uit de 19de eeuw. Tegenover het woonhuis: éénlaags gebouw van zes ongelijke traveeën. Beraapte en witgeschilderde gevels met onder meer twee korfboogdeuren met geschilderde omlijstingen en rechthoekige venster met ijzeren roedeverdeling onder I-balk. Vlechtingen van rechter zijgevel wijzen op kern uit de 19de eeuw of ouder.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De voordeur met gekleurd glas is niet langer aanwezig. De zijgevels zijn voorzien van een recentere afwerkingslaag.

  • Informatie meegedeeld door de gemeente (16 december 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Callebaut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/410 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.