erfgoedobject

Impelkasteel of De Motte

bouwkundig element
ID
41006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41006

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Impelkasteel of De Motte
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Impelkasteel of De Motte
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Omgracht goed met fraai beplant park, en een statig landhuis. In 1662 wordt een klein waterkasteel vermeld, waarvan naar verluidt de traditionele kern onder de huidige bepleistering bewaard is; het oorspronkelijk slot werd in 1783 en volgende verbouwd.

Rechthoekig gebouw met een breedte van zeven en een diepte van vijf traveeën, en met twee verdiepingen afgedekt met een afgeknot schilddak (leien), bekroond met een vierkante lantaarn. Roze geschilderde en bepleisterde gevels met beluikte rechthoekige vensters (roedeverdeling in de achtergevel). Voorgevel gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën en voorafgegaan door een even breed bordes; empire getinte rondboogvensters op de bovenverdieping en balkon gedragen door vierkante pijlers.

Bijgebouw met twee verdiepingen en schilddak (pannen), uit dezelfde tijd. Bepleisterde gevels, op de begane grond geritmeerd door steekboogpoorten en rondboogvensters; rechthoekige bovenvensters.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het landhuis getuigt van een classicistisch karakter, dat wordt benadrukt door de rondboogvensters, het bordes en het portiek van het middenrisaliet in de voorgevel.

Het bijgebouw achter (ten noorden van) het kasteel, een koetshuis met steekboogpoorten en een verdieping onder een schilddak, zou pas tussen 1812 en 1820 worden opgetrokken.

  • DENEEF R. 2009: Historische tuinen en parken van Vlaanderen - Ten noordoosten van Brussel: Kampenhout, Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Impel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Impelkasteel of De Motte [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41006 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.