Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

In kern traditioneel diephuis van drie traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen uit de tweede helft van de 16de eeuw. grondig Aangepast in neoclassicistische stijl met vernieuwing van het parement in de eerste helft van de 19de eeuw. G. Mellens liet in 1899 de getrapte geveltop vervangen door een vierde bouwlaag.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Gedacapeerde lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, de eerste twee verdiepingen verankerd door muurankers met gekrulde spie. Registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste twee verdiepingen met doorlopende lateien en lekdrempels uit blauwe hardsteen. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde begane grond, waarvan de hoogte een oorspronkelijke insteekverdieping doet vermoeden.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis de Morgensterre ()

Rijhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met oude muurankers, in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw doch later verbouwd (19de eeuw). Rechthoekige vensters met doorlopende lekdrempels.

Oorspronkelijke topgevel gewijzigd als zolderverdieping bekroond door kroonlijst met klossen en tandlijst. Hoogte van de begane grond doet oorspronkelijke insteekverdieping vermoeden. Oorspronkelijke trapgevel verbouwd voor vierde verdieping in 1899.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek