erfgoedobject

Pastorie Sint-Clemensparochie met tuin

bouwkundig element
ID
41014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41014

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie met uitzicht uit de 19de eeuw doch oudere, tot de 17de eeuw opklimmende kern.

Gecementeerd tweeverdiepingshuis van vier traveeën en een achteruitspringende, afgedekt met een schilddak (kunstleien). Beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin en een rechthoekige deur in een brede omlijsting van arduin bekroond met een zware druiplijst. Plaatselijk decaperen van de cementering toont het oorspronkelijk zandstenen parement.

Rechts in de omheiningsmuur, zandstenen rondboogdeurtje uit de 17de eeuw met laatgotische inslag afkomstig van de plaatselijke voormalige brouwerij "het Zonneke": posten met negblokken verrijkt met een kwarthol profiel vertrekkend uit een driehoekje, geprofileerde imposten met verweerd dropmotief, drie sluitstenen waarvan de middelste bewerkt met drop, en een geprofileerde druiplijst uitlopend op kleine volutes.

Levensboom vooraan en beboomde tuin.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Clemensparochie met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41014 (Geraadpleegd op 18-06-2021)