Pastorie Sint-Clemensparochie met tuin

Gemeente Zemst

• Inventarisatie Zemst (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

omvat de bescherming als monument Pastorie Sint-Clemensparochie
gelegen te Jagers te-Voetlaan 2 (Zemst)

omvat de bescherming als cultuurhistorisch landschap Pastorie Sint-Clemensparochie: tuin en levensboom
gelegen te Jagers te-Voetlaan 6, Zenneweg 11, Zenneweg 9 (Zemst)

Pastorie met uitzicht uit de 19de eeuw doch oudere, tot de 17de eeuw opklimmende kern.

Gecementeerd tweeverdiepingshuis van vier traveeën en een achteruitspringende, afgedekt met een schilddak (kunstleien). Beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin en een rechthoekige deur in een brede omlijsting van arduin bekroond met een zware druiplijst. Plaatselijk decaperen van de cementering toont het oorspronkelijk zandstenen parement.

Rechts in de omheiningsmuur, zandstenen rondboogdeurtje uit de 17de eeuw met laatgotische inslag afkomstig van de plaatselijke voormalige brouwerij "het Zonneke": posten met negblokken verrijkt met een kwarthol profiel vertrekkend uit een driehoekje, geprofileerde imposten met verweerd dropmotief, drie sluitstenen waarvan de middelste bewerkt met drop, en een geprofileerde druiplijst uitlopend op kleine volutes.

Levensboom vooraan en beboomde tuin.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne