erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
41021
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41021
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Eénlaags, heden in twee woningen verdeelde boerenwoning met zadeldak (pannen), gedateerd 1686 in een verankerde steen van de zijgevel, doch tijdens de 19de eeuw vergroot en ingrijpend aangepast.

Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint en een resterende zandstenen onderbouw. Van het aangegeven bouwjaar resten: de breukstenen kern, een getralied en voorheen beluikt bolkozijn met negblokken en uitspringende latei van zandsteen in de voorgevel een getralied keldervenstertje met kwarthol beloop, sporen van twee vensters onder dubbele ontlastingsboogjes, en resten van een overhoeks topstuk in de rechterzijgevel. De overige muuropeningen, het rechter voorgevelgedeelte en de dienstgebouwen dateren uit de 19de eeuw.

Het aanleunend schuurtje links, bewaart resten van vlechtingen (aangepaste dakhelling).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.