Hoeve Gasthuishof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Gasthuishof

Beschrijving

Heden is het een hoevetje waarvan het boerenhuis opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, doch de bijgebouwen, onder meer de stal in het verlengde dateren uit de 19de en 20ste eeuw.

Eénlaags boerenhuis met steil zadeldak (pannen), en een dakvenster met trapgeveltje; boven de deursluitsteen gedateerd 1662, doch met aanpassingen uit de 19de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw (Rijnvorm) op een onderbouw van zandsteen.

In de voorgevel, beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels (19de eeuw) en een rondboogdeurtje met kwarthol profiel, neuten, zeer dunne imposten en sleutel. In de achtergrond met een vooruitspringend gedeelte, rest nog een zandstenen bolkozijn onder dubbele ontlastingsboog en een getralied venstertje met afgeschuinde omlijsting. Linkerzijgevel met vlechtingen, schouderstukken en sporen van een overhoeks topstuk; in de rechterzijgevel, resten van dezelfde afwerking en een behouden zandstenen topvenstertje met hoekconsooltjes onder de latei.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne