erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
41027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41027

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis van 1717
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis met twee verdiepingen van vijf traveeën en een schilddak (leien) met jaartal 1779 aangeduid in de voorgevel, doch zeer sterk gerestaureerd. Baksteenmetselwerk in Rijnvorm voorzien van licht steekboogvormige beluikte vensters in geverfde omlijstingen met lekdrempels van arduin. Brede rechthoekige deur met kortere strek erboven.

Haaks dienstgebouw blijkbaar uit de 19de eeuw (muuropeningen) doch de vlechtingen en schouderstukken zouden wijzen op een oudere kern.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Voorheen stond hier het dorpskasteel van de heer Carpentier. Ten gevolge van oorlogsfeiten werd het vernield in 1914 en nadien heropgebouwd met afwijkend uitzicht. De huidige jaarankers geven "1779" weer, maar op een foto van circa 1980 is zichtbaar dat de ankers "1719" aanduiden. Mogelijk werden deze tijdens de laatste renovatie aangepast. Op een foto van voor de vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog was de gevel bepleisterd zonder zichtbare jaarankers. Het haakse bijgebouw (Vredelaan nummer 3) uit de 19de eeuw werd na oorlogsschade in de Eerste Wereldoorlog ook hersteld in het interbellum.

  • VER ELST A. 1990: Nieuw-Zemst bij leven en welzijn : een nostalgisch spiegelbeeld van Elewijt, Eppegem, Hofstade, Weerde, Zemst en Zemst-Laar, Nieuwkerken-Waas, 35.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.