Pseudo-traditioneel winkelhuis met Mariabeeld

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Handschoenmarkt
Locatie Handschoenmarkt 4, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neogotische stadswoning en Mariabeeld

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Mariabeeld
gelegen te Handschoenmarkt 4 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beschrijving

Winkelhuis in pseudo-traditionele stijl gebouwd in opdracht van juffrouw V. Thijs, naar een ontwerp door de architect Charles De Ridder uit 1946, uitgevoerd in 1947. Het nieuwbouwpand vervangt een traditioneel, in neoclassicistische stijl aangepast rijhuisje van twee en een halve bouwlaag, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog was vernield. Aanvankelijk niet gepland, werd de trapgevel pas in de loop van het ontwerpproces toegevoegd. De Madonna van het bestaande pand kreeg een nieuwe opstelling ter hoogte ven de eerste verdieping. Het ondiepe pand met volgens de bouwplannen een ruime kelder onder de Handschoenmarkt, leunt aan tegen het pand Oude Koornmarkt 7.

Rijwoning van één brede travee en drie bouwlagen onder een plat dak. De siertrapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik witte natuursteen voor speklagen, hoekkettingen en dekstenen, en smeedijzeren sierankers. Winkelpui met zijportaal. De bovenbouw wordt gemarkeerd door een oplopende rechthoekige erkerpartij belijnd door waterlijsten en een brede kroonlijst. Een ovale oculus doorbreekt de geveltop.

In de middenas van de eerste verdieping is een nis met baldakijn geïntegreerd voor het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, afkomstig van het bestaande pand. Laat-barokke Madonna met Kind op de rechterarm, staande op een maansikkel met slang. Natuurstenen beeld uit de late 18de of de vroege 19de eeuw, door een onbekende maker. De stijl en het materiaal van het beeld spreken de vroegere toeschrijving aan de 18de-eeuwse beeldhouwer Walter Pompe tegen. Sander Peeters voerde in 1990-1992 een restauratie uit, met afname van het latere verflagenpakket. Dubbele smeedijzeren lichtarm gevormd door bloemenranken en een lantaarn uit 1947.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#21897.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Handschoenmarkt

Handschoenmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.