Teksten van Pseudo-traditioneel winkelhuis met Mariabeeld

Neotraditioneel winkelhuis met Mariabeeld ()

Winkelhuis in pseudo-traditionele stijl gebouwd in opdracht van juffrouw V. Thijs, naar een ontwerp door de architect Charles De Ridder uit 1946, uitgevoerd in 1947. Het nieuwbouwpand vervangt een traditioneel, in neoclassicistische stijl aangepast rijhuisje van twee en een halve bouwlaag, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog was vernield. Genaamd "Fonteyn" maakte het deel uit van een geheel van negen pandjes, dat in 1627 werd opgetrokken over de volledige westzijde van de Handschoenmarkt ten noorden van het eigendom "Roode Schuyte", op gronden in rente gegeven door de opper- en onderkerkmeesters van Onze-Lieve-Vrouw. De huizen vervingen de hier bestaande houten handschoenkramen waarvan de oorsprong minstens opklom tot de eerste helft van de 15de eeuw. Aanvankelijk niet gepland, werd de trapgevel pas in de loop van het ontwerpproces toegevoegd. De Madonna van het bestaande pand kreeg een nieuwe opstelling ter hoogte ven de eerste verdieping. Het ondiepe pand met volgens de bouwplannen een ruime kelder onder de Handschoenmarkt, leunt aan tegen het pand Oude Koornmarkt 7.

Rijwoning van één brede travee en drie bouwlagen onder een plat dak. De siertrapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik witte natuursteen voor speklagen, hoekkettingen en dekstenen, en smeedijzeren sierankers. Winkelpui met zijportaal. De bovenbouw wordt gemarkeerd door een oplopende rechthoekige erkerpartij belijnd door waterlijsten en een brede kroonlijst. Een ovale oculus doorbreekt de geveltop.

In de middenas van de eerste verdieping is een nis met baldakijn geïntegreerd voor het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, afkomstig van het bestaande pand. Laat-barokke Madonna met Kind op de rechterarm, staande op een maansikkel met slang. Natuurstenen beeld uit de late 18de of de vroege 19de eeuw, door een onbekende maker. De stijl en het materiaal van het beeld spreken de vroegere toeschrijving aan de 18de-eeuwse beeldhouwer Walter Pompe tegen. Sander Peeters voerde in 1990-1992 een restauratie uit, met afname van het latere verflagenpakket. Dubbele smeedijzeren lichtarm gevormd door bloemenranken en een lantaarn uit 1947.

• VAN SEVEREN E. 2013: Cultuur-, Historisch en Esthetisch Rapport Binnenstad Antwerpen. Bouwhistorische nota beschermde gevels, bovengevels en bedaking Handschoenmarkt 8 (Antwerpen, 3e afdeling sectie C, 2041), 4-5.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neogotisch huis met Mariabeeld ()

Rijhuis van één brede travee en drie bouwlagen onder plat dak in neogotische stijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Siertrapgevel met zand- en bakstenen parement voorzien van sierankers en bekroond door overhoeks topstuk.

Brede winkelpui in geprofileerde omlijsting met rechthoekige loggia. Gevelnis met zwierig Onze-Lieve-Vrouwebeeld, Kind op rechter arm uit de 18de eeuw (?), toegeschreven aan Walter Pompe. Maansikkel onder Maria's voeten. Dubbele smeedijzeren lichtarm, gevormd door twee bloemenranken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek