erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
41039
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41039
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Oorspronkelijk een hoog dubbelhuis van vijf traveeën uit het midden van de 18de eeuw, tijdens de 19de-20ste eeuw gecementeerd, verhoogd met één bouwlaag en aangepast. Rechthoekige vensters met roedeverdeling, houten boven- en arduinen onderdorpels en met luiken op de begane grond (19de eeuw). Rondboogdeur van zandsteen met geringde posten, drie sleutels, een geprofileerde rondboogdruiplijst en een gesmeed ijzeren waaier. In de rechterzijgevel wijzen de behouden muurvlechtingen duidelijk op de verhoging. Haaks, gecementeerd wagenhuis met afgesnuit zadeldak (pannen) voorzien van drie rondbogen, uit de 19de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41039 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.