erfgoedobject

Rijhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4104   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4104

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in neoclassicistische stijl, samen met het achter aanpalende Oude Koornmarkt 7 gebouwd in opdracht van de banketbakker-confiseur J.H. Fimmers, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1870. Louis Leclef liet in 1906 de oorspronkelijke twee vensters van de begane grond verbouwen tot de huidige enkelhuisopstand met souterrain, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims.

Het gebouw behoort tot het late, klassiek geïnspireerde oeuvre van Heliodore Leclef, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, eveneens daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Breedhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, onderdorpel en smeedijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#474 en 1906#2197.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Rijhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4104 (Geraadpleegd op 19-07-2019)