erfgoedobject

Hof ten Obbergen

bouwkundig element
ID
41045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41045
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ten Obbergen", voorheen "Boer Segershof" en tot 1717 cijnshoeve van de heren van Veltem; na het verdwijnen van het eigenlijke hof ten Obbergen, dat leengoed was van Wemmel, ging de benaming op de nog bestaande hoeve over. Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, opklimmend tot de 18de eeuw doch met verbouwingen.

Boerenhuis (nok loodrecht op de straat) van witgekalkte baksteen en afgedekt met een zadeldak (pannen) op houten modillons en voorzien van drie houten dakkapellen; het gedeelte aan de straatkant werd begin 20ste eeuw verbouwd en verhoogd, doch het linkerdeel dateert nog uit 18de eeuw: verhoogde begane grond van vier traveeën voorzien van een rechthoekige deur en beluikte vensters in arduinen omlijstingen met lekdrempels en sponning. Binnenin, de oude moerbalken op geprofileerde sloffen en een fraaie schouw van gepolijst arduin. Aan de straatkant en ertegenover, stalvleugels met zadeldak (pannen) en rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw; recente stal naast het boerenhuis. Ertegenover, mooie langsschuur onder zadeldak (pannen), beschaduwd door olmen; stijl- en regelwerk met bakstenen voeting en voorheen met lemen vullingen (schaarse resten); in de zijpuntgevels (sedert circa 1932 met een bebording van kunststofplaten), rechthoekige poorten in stijl- en regelwerk.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ten Obbergen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41045 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.