erfgoedobject

Vierwegenhoeve

bouwkundig element
ID
41046
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41046
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

In twee eigendommen verdeelde gesloten en omheinde hoeve, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw doch grondig verbouwd in de 19de en 20ste eeuw. Aan de straatzijde, éénlaags boerenhuis met zadeldak; recente dakkapellen en verbouwde muuropeningen in de straatgevel. Achtergevel met rechthoekige vensters waarvan de oorspronkelijke zandstenen posten met kwarthol beloop van de vroegere toestand overblijven, en behouden zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop, uitspringende imposten en sluitsteen, geprofileerde druiplijst en houten tussendorpel (eerste helft 18de eeuw). Zijpuntgevel met resterende vlechtingen. Hoevegebouwen onder zadeldaken (pannen) met rechthoekige muuropeningen, de staldeuren in arduinen omlijstingen.

Het geheel is vooral belangwekkend voor zijn volume en omwille van de bakstenen omheiningsmuur langs de Merchtemse steenweg.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vierwegenhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41046 (Geraadpleegd op )