erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
41048
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41048
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met geplaveide binnenplaats, en recente of verbouwde gebouwen, waarvan slechts het middendeel van het oorspronkelijke boerenhuis in zijn oude toestand bewaard bleef; éénlaags huis in baksteenmetselwerk afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons met diamantpunt, en naar verluidt eertijds in een gevelsteen gedateerd 1622. Drie traveeën in Spaanse baksteen met oorspronkelijke kruisvenstertjes van zandsteen, met sponning, negblokken en voorheen luiken; een volledig bewaard met kruiskozijn en diefijzers, een met bewaard middenkalf en bovenstuk van de tussenstijl, en een derde met slechts behouden omlijsting. Binnenin, traditionele zoldering met moer- en kinderbalken en eveneens een zeer brede schouw met geprofileerde rechtstanden van zandsteen. Restauratieve verbouwing is gepland.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41048 (Geraadpleegd op 23-06-2021)