erfgoedobject

Verlaten hoeve

bouwkundig element
ID
41052
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41052
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Aan het einde van de weg: verlaten en door verval bedreigde hoeve, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Links van de ingang, boerenhuis met één bouwlaag van baksteen afgedekt met een zadeldak (pannen). Rechthoekige deur met zandstenen posten van negblokken met kwarthol beloop en heden een houten latei; drie rechthoekige vensters voorheen in zandstenen omlijstingen met sponning (plaatselijke herstellingen). Vernieuwde of herstelde zijgevels. Ertegenover dwarsschuur onder zadeldak (pannen). In beide gevels, een rechthoekige poort in stijl- en regelwerk met uitstekende ankerbalk. Linkerzijgevel in stijl- en regelwerk op bakstenen muurvoeting en met lemen vullingen (zichtbaar vlechtwerk en open vakken); open inrit aan de erfzijde en houten bebording in de achtergevel. Tegen de erfzijdegevel, een bijgebouwtje onder lessenaarsdak (pannen) en bij de ingang, een stal met resterende muurvlechtingen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verlaten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.