Schuur van windmolencomplex Molenhof

Beschrijving

Bewaarde 18de-eeuwse schuur, eertijds horend bij het molencomplex "Molenhof", dat bestond uit een open standaardmolen, opgericht vóór 1683 en gesloopt in 1946, zie de inplanting op Ferrariskaart (1771-1777) en Vandermaelenkaart (circa 1854). Het molenhuis en de stal werden afgebroken in 1975, de schuur bleef bewaard.

Tweebeukige, bakstenen langsschuur van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan het nieuw woonhuis, Vlaamse pannen), van 1770, zie heringemetste gevelsteen in vernieuwde zuidwestelijke gevel. Erfgevel met bewaard korfboogdeurtje, aflijnende baksteenfries en paardenring; bewaard aandak, muurvlechtingen, schouderstukken en rondboogpoort in noordoostelijke gevel. Gebint met pen- en gatverbindingen en voornamelijk 19de-eeuwse graffiti. Verspreide molenstenen op het erf verwijzen nog naar de vroegere windmolen.

• HOLEMANS H. en LEMMENS P.J., Molens der Zuiderkempen, Nieuwkerken, 1978, p. 56-57.
  • S.N., Van Asberghof tot Zandvoorthoeve. Hoevenamen in de Zuiderkempen, Westerlo, 1992, p. 142.