Pastorie Sint-Adriaanparochie

Beschrijving

Pastorie met ommuurde voortuin gelegen ten noordoosten van de kerk, opgericht in 1776 door de abdij van Tongerlo.

Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Verankerde bakstenen lijstgevel met licht verhoogde begane grond; centrale deurtravee uitlopend op dakvenster van gesinterde baksteen met bekronend arduinen kruis. Beluikte steekboogvensters met zandstenen hoekblokken en arduinen onderdorpels, rechts naast de deur voorzien van steenmerken MC. Bewaard houtwerk, doch oorspronkelijke grote roedeverdeling vervangen door glas in lood. Licht getoogde deur in omlijsting van gesinterde baksteen onder geprofileerde waterlijst. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Linker travee met fraaie, aangebouwde druivenserre, ingetekend op het kadaster in 1909. Gelijkaardige, doch vereenvoudigde achtergevel.

Sober grotendeels aangepast interieur; eenvoudig 18de-eeuws(?)-stuclijstwerk en -deuren waarvan twee met rococoreminiscenties (van één bleef slechts de omlijsting bewaard); gewitte kelder met tongewelf in oudste gedeelte. Oorspronkelijke haard verbouwd tot kast.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Houtvenne, schetsen 1909/7.