erfgoedobject

School en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
41067
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41067

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen school en onderwijzerswoning, eind jaren 1960 omgevormd tot gemeentehuis, heden Openbare Bibliotheek en jeugdlokalen.

Bakstenen complex, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ingetekend op het kadaster in 1886 met uitbreiding in 1899; onderwijzerswoning links van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) en een aansluitende schoolvleugel rechts van vijf traveeën en één bouwlaag, eveneens onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Asymmetrisch dubbelhuis met eenvoudige rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken; beluikt op de begane grond, op de bovenverdieping met bewaard houtwerk. School gemarkeerd door deels, aangepaste steekboogvensters. Bijkomende, bakstenen klassenvleugel van 1898 ten noordoosten: vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met twee centrale schoorsteenschachten. Lijstgevel gemarkeerd door blinde segmentbogige spaarvelden en muurbanden. Typische verluchtingsgaten onderaan in de voor- en zijgevels. In het midden gekoppelde spitsboogdeuren met bekronende gevelsteen, verwijzend naar bouwjaar en architect P.J. Taeymans. Haast blinde achtergevel op de gekoppelde deuren en twee venstertjes na. Drie grote spitsboogvensters in de zijgevels. De ontwerpplattegrond (1898) voor deze vleugel vertoont een dubbele, centrale gang met aan weerszijden een klaslokaal.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Houtvenne, schetsen 1886/7, 1899/4.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen S 19, Houtvenne.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2000


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: School en onderwijzerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41067 (Geraadpleegd op 23-06-2021)