Pastorie Sint-Mattheusparochie

Beschrijving

Pastorie met omringende tuin, gelegen ten noordoosten van de kerk. De oorspronkelijk,lemen pastorie werd opgetrokken onder pastoor Gummarus Coomans (1631-1641) en volgens literatuurbronnen herbouwd in steen in 1734 en in 1772. Midden 19de eeuw bouw van een nieuwe pastorie, zie huidig uitzicht en kadasterschetsen van 1852. Gegevens uit het provinciaal archief bevestigen de bouw van een pastorie in de periode 1844-1851; plannen bleven evenwel niet bewaard. J. Verhaegen stelt 1847 als bouwjaar voorop.

De nieuwe inplanting van de neogotische kerk, had als gevolg dat de oorspronkelijke voorzijde van de als dubbelhuis opgevatte pastorie aan het oude kerkhof achtergevel werd; de deur in de middentravee werd dichtgemetseld en overgebracht naar de nieuwe voorgevel. Heden vrijstaand enkelhuis tussen flankerende aanbouwsels van één bouwlaag, gemarkeerd door pilasters; bakstenen lijstgevel met verhoogde begane grond, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lateien en lekdrempel. Later ingebrachte, rechthoekige deur. Gelijkaardige achtergevels met centrale, tot venster omgevormde deur. Omringende met gras begroeide en beboomde tuin.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout, schetsen, 1852/2.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Hulshout, dossier 1bis.
  • NESTOR L., Hulshout, ons lieflijk dorpje, s.l., 1987, p. 36.
  • VERHAEGEN J., De pastorie van Hulshout, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XVIII, 1991, nummer 2, p. 42-48.