erfgoedobject

Geboortehuis van Vital Celen

bouwkundig element
ID
41078
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41078

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geboortehuis van Vital Celen (°1887-†1956), Vlaamse letterkundige, voorvechter van de Vlaamse cultuur in Frans-Vlaanderen en medeoprichter van het Algemeen Vlaams Verbond. Een gedenksteen van de hand van beeldhouwer Jacobs (Bonheiden) werd in 1957 links van de deur aangebracht. Zijn grafmonument bevindt zich rechts nabij de ingang van het kerkhof.

Vrijstaande, sobere burgerwoning met beraapte en beschilderde lijstgevel; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Beluikte rechthoekige vensters met vernieuwde arduinen lekdrempels; dito deur. Aflijnende baksteenfries en houten kroonlijst op klossen. Ten oosten gelijkaardig bijgebouw van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

  • NESTOR L., Hulshout, ons lieflijk dorpje, s.l., 1987, p. 59-66.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Geboortehuis van Vital Celen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41078 (Geraadpleegd op )