erfgoedobject

Gemeentehuis van Hulshout

bouwkundig element
ID
41081
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41081

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achteruit springend ten opzichte van de rooilijn en gelegen op de hoek met de Grote Baan. Opgericht als onderwijzerswoning naar ontwerp van J. Van Gastel, van 1866; ingericht als gemeentehuis na de bouw van een nieuwe onderwijzerswoning.

Asymmetrisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), ingetekend op het kadaster in 1870 op een voorheen onbebouwd perceel.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel; respectievelijk rechthoekige en steekbogige muuropeningen in vlakke, beschilderde omlijsting, boven op tot puilijst doorgetrokken lekdrempels. Gedenksteen verwijzend naar de naamsverandering van het plein in 1964.

Achter- en zijgevel gemarkeerd door deels blinde vensters.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout, schetsen, 1870/10.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen S 19, Hulshout; Gemeentehuizen, Hulshout, dossier 1.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Hulshout [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41081 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.