erfgoedobject

Vrije Basisschool

bouwkundig element
ID
41095
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41095

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije Basisschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op 24 juni 1912 stelde pastoor Heylen aan het toenmalige gemeentebestuur de vraag tot "het aankopen van een repel grond liggende in de Molenstraat tusschen den hof van de oude onbewoonde pastorie en den hof van de nieuwgebouwde pastorie, om er een vrije meisjesschool te bouwen". Al in juli 1912 werd gestart met de bouw van de school met drie klassen en een bijhorend klooster voor de zusters, alles naar ontwerp van J. Taeymans. Het complex werd ingetekend op het kadaster in 1913.

Neotraditioneel getint, bakstenen ensemble met klooster van twee bouwlagen onder complexe bedaking aan straatzijde; gevarieerde muuropeningen met verwerking van witte baksteen voor muurbanden, ontlastingsboogjes, fries en omlijstingen. Op de bovenverdieping: kapel gemarkeerd door oculi met glas in lood.

Aansluitend haakse schoolvleugel van twintig traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); typisch eigentijds uitzicht met grote rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei voor de maximale lichtinval, onderbroken voor de deurrisalieten; decoratief aspect bekomen door de verwerking van gele baksteen en de aflijnende baksteenfries. Parallel met de schoolvleugel, aan de overkant van de geplaveide speelplaats: gelijkaardig bijgebouw en luifel op gietijzeren zuiltjes.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Westmeerbeek, schetsen 1913/5.
  • GOOVAERTS M., Het kasteel Ter Borght te Westmeerbeek (deel 6), in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XXII, 1995, nummer 1, p. 58-60.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrije Basisschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41095 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.