erfgoedobject

Sint-Franciscus

bouwkundig element
ID: 4110   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4110

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscus
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), zoals het aanpalende Haverstraat 6 daterend uit 1561.

De puntgevel was vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel waarvan de treden later werden afgevlakt. Gedecapeerd en hersteld parement uit baksteenmetselwerk in kruisverband, met deur- en vensterposten, speklagen en afgevlakte waterlijsten uit zandsteen, en smeedijzeren muurankers, op een gecementeerde sokkel. De geprofileerde deur- en vensterposten vormen een restant van de oorspronkelijke ordonnantie, opgebouwd uit registers van gekoppelde kruiskozijnen. Bij het aanpassen van de muuropeningen in de 19de eeuw, werd het metselwerk grotendeels vernieuwd. De tweeledige, oorspronkelijk door waterlijsten belijnde geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekige drielicht met druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op korbelen; rechthoekig luik en balkgat erboven.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

 • Is deel van
  Haverstraat
  Haverstraat (Antwerpen)

 • Is gerelateerd aan
  Sint-Franciscus
  Haverstraat 6 (Antwerpen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Sint-Franciscus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4110 (Geraadpleegd op 18-09-2019)