Sint-Franciscus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscus

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Sint-Franciscus" op de hoek van Haverstraat en Grote Pieter Potstraat, zoals het aanpalende Haverstraat 4 daterend uit 1561. Hoofdvolume van vier bij drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de Haverstraat), met ten zuiden een aansluitende trapkoker en dwarsvleugel van drie traveeën onder een zadeldak met kruisende nok. Het pand werd in opdracht van Patrick Ghys gerenoveerd tot horeca- en woongebouw, naar een ontwerp door de architect Jos Beutels uit 1992-1994.

Bepleisterde opstanden, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De puntgevel aan de Haverstraat is mogelijk een aangepaste trapgevel waarvan de treden zijn verwijderd. De tweeledige geveltop wordt geopend door een rechthoekige drielicht met lager middenluik in het eerste register, en een rechthoekig luik erboven. Vrijwel blinde lijstgevel aan de Grote Pieter Potstraat, afgewerkt door een kwartholle geprofileerde daklijst. Een omstreeks 1975 nog aanwezig dakvenster met puntgeveltje op schouderstukken is verwijderd. Verder grondig verbouwde pui, een samenvoeging van begane grond en insteekverdieping, en aangepaste bovenvensters met hardstenen lekdrempel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 86#930071 en 86#940039.