Devotiekapel volgens de literatuur uit midden 17de eeuw, doch met huidig uitzicht mogelijk refererend aan 19de-eeuwse aanpassingen (zie steunberen, klimmende boogfries en 19de-eeuwse tracering van radvensters), gerestaureerd in 1978 en ingeplant op een grasperk met omringende lindebomen.
Sobere bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat) met open klokkentorentje; met schijnvoegen gecementeerde plint. Markante steunberen en radvensters. Puntgevel op schouderstukken met klimmende boogfries, korfboogdeur en rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Bepleisterd en beschilderd interieur met beschilderde plint in imitatie-ijzerzandsteen; omlopende kroonlijst onder het verankerd tongewelf met gesculpteerde duif ter hoogte van het altaar.
Mobilair. Gemarmerd barokaltaar van 1721 en twee 18de-eeuwse bidbanken, waarvan één met ingegrift jaartal 1772. 17de-eeuws Sint-Lambertusbeeld en beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën van circa 1721. Smeedijzeren kandelaar uit de 18de eeuw.
Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0898.
VAN GEHUCHTEN F., De kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën te Eindhoutham , in Jaarboek van Laakdal, I, 1982, p. 30-36.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De kapel is reeds aanwezig op de Vandermaelenkaart en lag bij een kruispunt van wegen tussen Eindhout en het gehucht Eindhoutham. Vandaag is de kapel omgeven door een grasperk dat wordt gescheiden van de straat door een lage beukenhaag. Op het kapelhof staan vier markante lindes waarvan één op het aangrenzend perceel.
Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41112 (geraadpleegd op ).