Kapel Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Kruiskapel

Beschrijving

Kruisskapel, verhoogd en omhaagd ingeplant boven op de berg, door inscriptie in sluitsteen 1908 gedateerd, volgens H. Geybels uit de jaren 1920, volgens Laakdalse kapllekensbaan eind 19de eeuw ontstaan als boomkapel, vervangen door stenen kapel in jaren 1920 en na de aanleg van de straat op huidige plaats herbouwd in jaren 1950.

Sobere, open bakstenen kapel onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op straat, leien) op houten windborden en modillons. Puntgevel met flankerende steunberen en betraliede spitsboogopening. Bepleisterd en beschilderd interieur met houten kruisbeeld.

• GEYBELS H., Langs deze weg zet gene voet...De kapellen van de provincie Antwerpen, Laakdal, 1997, p. 87.
  • De Laakdalse Kapellekensbaan, Laakdal, 1996, p. 9-10.

Auteurs: Steyaert, Rita