Op omhaagd domein gelegen landhuis met vijver ten oosten, op de grens met Vorst. Geheel van kasteeltje, herberg, hoeve en wagenhuis (zie Paviljoenstraat) opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, het hoofdgebouw op het kadaster geregistreerd in 1864.
Alleenstaande villa met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking. Verspringende bakstenen volumes, afwisseling van lijst- en topgevels met decoratieve verwerking van breuksteen voor de sokkel en van gele en gesinterde baksteen voor onder meer friezen en vensterbogen. Noordoostelijke hoektoren met polygonale bovenverdieping en vrij massieve traptoren aan zuidzijde onder een gebogen spits met ijzeren vorstkam; voorts erkers, balkons, verdiepte muurvlakken, baksteenfriezen en sierankers. Oostelijke puntgevel met sierlijke houten windborden en soortgelijke balkonleuning. Diverse muuropeningen onder andere rechthoekige, steek- en rondboogvormig.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Steyaert, Rita Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Villa Paviljoen is in 1864 opgetrokken door een zekere mevrouw Vander Elst voor John Ward. Dit vrijstaande landhuis is uitgevoerd in een eclectische stijl en opgebouwd uit gedifferentieerde bouwvolumes. De homogeniteit van het geheel wordt verzekerd door het (bijna) uitsluitend gebruik van baksteen als constructiemateriaal. Het baksteenmetselwerk, op een plastische en decoratieve wijze aangewend, maakt van dit landhuis een ambachtelijk meesterstuk.