erfgoedobject

Villa Paviljoen

bouwkundig element
ID
41123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41123

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Paviljoen
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Villa Paviljoen
    Deze bescherming is geldig sinds 12-04-2002

Beschrijving

Op omhaagd domein gelegen landhuis met vijver ten oosten, op de grens met Vorst. Geheel van kasteeltje, herberg, hoeve en wagenhuis (zie Paviljoenstraat) opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, het hoofdgebouw op het kadaster geregistreerd in 1864.

Alleenstaande villa met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking. Verspringende bakstenen volumes, afwisseling van lijst- en topgevels met decoratieve verwerking van breuksteen voor de sokkel en van gele en gesinterde baksteen voor onder meer friezen en vensterbogen. Noordoostelijke hoektoren met polygonale bovenverdieping en vrij massieve traptoren aan zuidzijde onder een gebogen spits met ijzeren vorstkam; voorts erkers, balkons, verdiepte muurvlakken, baksteenfriezen en sierankers. Oostelijke puntgevel met sierlijke houten windborden en soortgelijke balkonleuning. Diverse muuropeningen onder andere rechthoekige, steek- en rondboogvormig.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Laakdal/Eindhout, schetsen 1864/8.
  • Inventariseringsfiche Monumentenjaar 1975.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 2000

Aanvullende informatie

Villa Paviljoen is in 1864 opgetrokken door een zekere mevrouw Vander Elst voor John Ward. Dit vrijstaande landhuis is uitgevoerd in een eclectische stijl en opgebouwd uit gedifferentieerde bouwvolumes. De homogeniteit van het geheel wordt verzekerd door het (bijna) uitsluitend gebruik van baksteen als constructiemateriaal. Het baksteenmetselwerk, op een plastische en decoratieve wijze aangewend, maakt van dit landhuis een ambachtelijk meesterstuk.
  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002327, Herselt, Laakdal, Westerlo, (THIELS N., 2002).
Auteurs : Thiels, Nancy
Datum: 11-02-2015

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Paviljoen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41123 (Geraadpleegd op 12-06-2021)