Ook bekend als kapel van de Trichelhoek, vaak aangehaald als oudste woonkern van Eindhout (12de-13de eeuw); ingeplant op een verhevenheid en omgeven door lindebomen. Rechts op de berm: oude waterput.
Reeds vermelding van kapel in begin 16de eeuw; huidig laatgotisch gebouw vermoedelijk van circa 1600 met later aangebouwde, lagere sacristie ten zuidoosten. Gerestaureerd in 1985 naar ontwerp van 1982-1983 van architect M. Vangenechten.
Slank aandoend zaalkerkje van drie traveeën met driezijdige sluiting onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met aandak en dakruiter. Verankerde baksteenbouw met versneden steunberen en gebruik van zandsteen voor doorlopende waterlijsten en omlijstingen, overhoekse baksteenfries. Gesloten noord- en westgevel, laatstgenoemde puntgevel met schouderstukken. Zuidgevel met in eerste travee korfboogdeur in een geprofileerde zandstenen omlijsting met omlopende waterlijst, voetschraper rechts. Eenvoudige spitsboogvensters met ijzeren roeden, sacristie met aandaken, muurvlechtingen, betralied rechthoekige venster en waterafloop van natuursteen.
Interieur
Bepleisterd en beschilderd interieur voorheen met ziende kap, heden midden 18de-eeuws tongewelf met trekankers (koor) en trekbalk (westelijke travee); voorts een noklijst en gordelbogen op een omlopende kroonlijst; typische stucversiering in brede geprofileerde panelen en onder andere Christusmonogram en Heilige Geest onder de gedaante van een duif in de koorsluiting met op de gewelfribben neogotische friezen als spoor van de vroegere neogotische beschildering met imitatie- ijzerzandsteen (plint), -draperingen, schijnvoegen en geometrische friezen. Houten doksaal.
Mobilair
Vier schilderijen met taferelen uit het leven van Sint-Bavo. Barokke altaren van gemarmerd hout.
- Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0900.