erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID
4113
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4113

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand maakte in oorsprong deel uit van de voorbouw van het aanpalende "Huis Draecke", die vermoedelijk in de vroege 19de eeuw in vijf percelen werd opgesplitst en verbouwd. Angelina Van Rotterdam liet in 1843 de ordonnantie van begane grond en eerste verdieping aanpassen tot de huidige indeling. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers, op een afgeschuinde sokkel en afgelijnd met een geprofileerde daklijst. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel, voorheen kruiskozijnen. Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en topstuk in de linker travee, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Rechthoekig venster met een latei op korbeeltjes, druiplijst en toegevoegde lekdrempel; hierboven een balkgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1843#207.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4113 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.