erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
41130
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41130

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met woonhuis en stalling ten zuiden en schuur ten noorden van de gebogen aarden toegangsweg. Voor het woonhuis waterput met galg. Aan het begin van de weg: arduinen pijler met jaartal "1617" en Mariakapelletje.

Woonhuis onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de weg, pannen en riet) met oud volume, renovatie aan de gang. Oostgevel met recent aangebrachte jaarankers 1712 (niet voorkomend op oudere foto's).

Stalling ten oosten, verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen, paardenringen. Deels versteende Kempische schuur van vakwerkbouw met zichtbare stijlen en regels onder schilddak (nok parallel aan de weg, kunstleien ter vervanging van de vroegere rieten dakbedekking). Uitgespaarde zuidoostelijke hoek met toegang en houten beplanking. Poort met graffiti onder andere afbeelding van een molen.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.