erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 4115   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4115

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig neoclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer François Reusens. Bij de bouw werd de oorspronkelijk geknikte rooilijn van het perceel rechtgetrokken, en het aanpalende Heilige Geeststraat 19 afgesplitst. Het betrof vermoedelijk de geheel of gedeeltelijke wederopbouw van een bestaand pand, dat eertijds deel uitmaakte van de Heilige Geestkamer, sinds 1461 gevestigd in het aanpalende Heilige Geeststraat 21-23, het voormalige Hof van de Werve. Van Reusens zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1832 tot 1858, maar mogelijk was hij al eerder actief.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde met dakkapellen (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen en een vlakke plint. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het rechter zijrisaliet met de koetspoort. Deze laatste wordt net als het venster erboven geaccentueerd door een gestrekte, geprofileerde waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige poort- en vensteropeningen, op de begane grond met lekdrempels op voluutconsoles, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijstingen. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1837#28.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4115 (Geraadpleegd op 20-02-2020)