Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Heilige Geeststraat
Locatie Heilige Geeststraat 17, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Laatclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

Beschrijving

Statig neoclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer François Reusens. Bij de bouw werd de oorspronkelijk geknikte rooilijn van het perceel rechtgetrokken, en het aanpalende Heilige Geeststraat 19 afgesplitst. Het betrof vermoedelijk de geheel of gedeeltelijke wederopbouw van een bestaand pand, dat eertijds deel uitmaakte van de Heilige Geestkamer, sinds 1461 gevestigd in het aanpalende Heilige Geeststraat 21-23, het voormalige Hof van de Werve. Van Reusens zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1832 tot 1858, maar mogelijk was hij al eerder actief.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde met dakkapellen (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen en een vlakke plint. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het rechter zijrisaliet met de koetspoort. Deze laatste wordt net als het venster erboven geaccentueerd door een gestrekte, geprofileerde waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige poort- en vensteropeningen, op de begane grond met lekdrempels op voluutconsoles, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijstingen. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1837#28.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heilige Geeststraat

Heilige Geeststraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.