Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Statig neoclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand, als eigen woning opgetrokken door de aannemer François Reusens, echtgenoot van Anna Maria Vrijdag (Antwerpen, 1798-Antwerpen, 1873). Bij de bouw werd de oorspronkelijk geknikte rooilijn van het perceel rechtgetrokken, en het aanpalende Heilige Geeststraat 19 afgesplitst. Het betrof vermoedelijk de geheel of gedeeltelijke wederopbouw van een bestaand pand, dat eertijds deel uitmaakte van de Heilige Geestkamer, sinds 1461 gevestigd in het aanpalende Heilige Geeststraat 21-23, het voormalige Hof van de Werve. Van Reusens zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1832 tot 1858, maar mogelijk was hij al eerder actief. Hij was geboren in 1797 of 1798 en overleed tussen 1859 en 1862.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde met dakkapellen (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de muuropeningen en een vlakke plint. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het rechter zijrisaliet met de koetspoort. Deze laatste wordt net als het venster erboven geaccentueerd door een gestrekte, geprofileerde waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige poort- en vensteropeningen, op de begane grond met lekdrempels op voluutconsoles, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijstingen. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst.