Laatclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt, diepgericht zadeldak (pannen) uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Het pand maakte oorspronkelijk deel uit van een groter eigendom, eertijds behorend tot de Heilige Geestkamer. Bij de bouw van zijn herenhuis op het aanpalende perceel in 1837, splitste aannemer François Reusens het pand af, onder meer door het aanbrengen van de inkomdeur in de rechter travee.
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met vlakke plint, oorspronkelijk afgewerkt door een klassiek hoofdgestel. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempels, doorgetrokken op de begane grond. Fraaie smeedijzeren vensterleuningen met cirkel- en ruitpatroon uit de bouwtijd, op de eerste verdieping. Blinde mezzanine met liggende oculi in spitse ellipsvorm typisch voor vroege jaren 1800, te vergelijken met Schrijnwerkersstraat 10 en Oude Koornmarkt 50, onder de houten kroonlijst op klossen.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203923 (geraadpleegd op ).
Breedhuis van drie traveeën en drie en een halve verdieping onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen met lekdrempels. Blinde mezzanino met puntige ovalen oculi.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4116 (geraadpleegd op ).