Teksten van Patronaat Den Heilige Geest

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4117

Patronaat Den Heilige Geest ()

Patronaat van de Onze-Lieve-Vrouweparochie. Gebouwencomplex in eclectische stijl opgetrokken in opdracht van mevrouw E. Philippart, naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1906. Op dit perceel bevond zich eertijds de Heilige Geestkamer. De Heilige Geestmeesters of aalmoezeniers van de Onze-Lieve-Vrouw-, Sint-Walburgis- en Sint-Jorisparochies verwierven in 1461 het “Hof van de Werve”, voor de vestiging van de armenkamer, die later werd uitgebreid tot de aanpalende percelen, en hier gevestigd was tot de afschaffing door het Franse Bewind in 1796.

Het patronaat Den Heilige Geest behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in beaux-artsstijl met een decor ontleend aan régence en rococo.

Behalve de voorbouw met inkomhal en dienstwoning, omvat het patronaat op de binnenplaats een klassenvleugel van vier traveeën en twee bouwlagen. De achter aanpalende vleugel omvat gelijkvloers de overdekte speelplaats en op de verdieping de kapel van vijf traveeën met geïntegreerd doksaal, die rust op een driebeukige structuur van gietijzeren kolommen. Het geheel is opgetrokken in sobere baksteenbouw. In 1909 verhoogde Dieltiëns het achterliggende woongedeelte van de voorbouw met een pseudo-mansarde.

Smalle voorbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Pui met twee rechthoekige portalen in een brede, geprofileerde, met metopen versierde omlijsting, bekroond door een geprofileerde puilijst met hogels. Twee rechthoekige drielichten met breder middenvenster, lekdrempels en houten jaloeziekasten, bekroond door spiegels, doorbreken de bovenbouw. Een gevelsteen met voorstelling van de Heilige Geest in een stralenkrans, gevat in een driehoekig pseudo-fronton, accentueert de middenas van de eerste verdieping. De spiegels boven de zijlichten dragen het opschrift: "Dit huis heet / den H. Geest". Een klassiek hoofdgestel met geprofileerde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#535 en 1909#507.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Patronaat Den Heilige Geest [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203924 (geraadpleegd op ).


Stadswoning Den Heilige Geest ()

Smal pand van drie bouwlagen, deel uitmakend van een gebouwencomplex met ingang Reyndersstraat nummer 18. Lijstgevel met natuurstenen parement, in het eerste kwart van de 20ste eeuw te dateren. Begane grond bepaald door gelede sterk vooruitspringende puilijst, voorzien van hogels. Rechthoekige deuren in riemomlijsting met schilden. Bovenverdieping geopend met rechthoekige vensters met lekdrempels en rolluikkasten, het middelste breder dan de zijvensters en telkens bekroond door een paneel, laatstgenoemde op de hoofdverdieping voorzien van een inscriptie: "Dit huis heet/ den H. Geest" en een gebeeldhouwde voorstelling van de Heilige Geest in een stralenkrans waarboven een gebroken waterlijst. Onder de sterk vooruitspringende kroonlijst een geleed kordon.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Patronaat Den Heilige Geest [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4117 (geraadpleegd op ).