is aangeduid als beschermd monument Pastorie en schans
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Niklaasparochie
Deze vaststelling is geldig sinds
Voormalige pastorie gelegen tegenover de kerk ter plaatse van de "Kapelleschans", een 17de-eeuwse schans waarvan de laatste resten van de vest in de jaren 1950 gedempt werden; vooraan beboomd pleintje met natuurstenen beeld van Christus Koning (1954), omheinde tuin achteraan en aan de Geelsebaan monument voor de gesneuvelden opgericht door de Vlaamse oud-strijders en ingehuldigd in 1935, beeldhouwer C. Daems.
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met aandaken, volgens literatuurbronnen gebouwd in 1804-1808, volgens uitzicht begin 19de-eeuws en in de 20ste eeuw aangepast ouder pand, mogelijk het vroegere schanshuis, zie sporen van aanpassing dakhelling in zijgevels, mogelijk hergebruikte zandstenen hoek- en negblokken en ordonnantie van de achtergevel; begin 20ste-eeuws aanbouwsel van twee traveeën en één bouwlaag (zie kadaster).
Verankerde en rood beschilderde bakstenen lijstgevel met gebruik van (beschilderde) zandsteen voor hoek- en negblokken; resten van ijzerzandsteen (plint en speklaag) in westelijke zijgevel. Rechthoekige muuropeningen in beschilderde omlijsting met arduinen lekdrempels. Gelijkaardige achtergevel met parement van imitatiebaksteen.
Rechts van de pastorie: vervallen voormalig schooltje met onderwijzerskamer, na brand in 1831 herbouwd in 1836. Beschilderde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), rechthoekige muuropeningen. Interieur met haard en moos.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De Meerlaarschans werd vóór 1626 gebouwd en was circa 100 m lang, 45 m breed en had een 5 m brede gracht met aan de binnenkant een manshoge wal. De 25 m lange voorschans situeerde zich tussen de schans en de Meerlaarstraat en was beplant met elzen om de schans vanaf het straatbeeld minder zichtbaar te maken. Van de straatzijde langs de Meerlaarstraat tot aan de overbrugging, die toegang verleende tot de schans, liep een zogenaamde ‘barrièreweg’. Op de schans bevond zich een lemen schanshuis dat ook als schooltje dienst deed.
In 1725 werd de schans, die reeds eerder haar functie verloor, afgestaan aan de abdij van Averbode in ruil voor de oprichting van een pastorij op dezelfde plaats. Het schooltje met schoolmeesterwoning en hoge bomen bleef behouden. Op de kabinetskaart van de Ferraris zijn de contouren van de schans nog herkenbaar in de afbakening van de hagen. De Atlas der Buurtwegen toont de rechthoekige omwalling met het schooltje en de pastorie. Ten oosten van de schans liep een zandpad, de oude ‘barrièreweg’.
In 1920 werd de vestinggracht van de voormalige schans achteraan gedeeltelijk gedempt. De voortuin was toen een grasperk met een rotondevormig pad en sierbuxus. De oorspronkelijke schans werd omzoomd door een haag en verschillende (middel)hoge bomen. Deze beplanting moest de schans aan het zicht onttrekken De pastorijtuin was door een recht padennetwerk verdeeld in 4 perken met onder andere een moestuin. In de jaren ’50 werd ook de vestinggracht vooraan gedempt. In 1954 werd de voortuin van de pastorij heraangelegd met de plaatsing van het Heilig Hart beeld. Het rotondevormig middenperk bleef bewaard, maar het pad rondom verdween. Parallel met voorgevel en in de achtertuin bleven verschillende hoge bomen bewaard.
In 2006 werd de achtertuin van de pastorij heraangelegd en ingericht als publieke ruimte. Het centrale pad en dwarspad bleven behouden evenals een aantal oude bomen achteraan waaronder beuk, populier en zomereik. De oude ‘barrièreweg’ loopt als zandpad natuurstenen boordstenen naar de voorgevel van de pastorij. In het oosten is de weg omzoomd door een dubbele rij beuken. In het westen werd een haag aangeplant. Langs de contouren van het perceel lopen nog enkele met boordstenen omzoomde rechte zandpaden.
Is deel van
Meerlaar
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Niklaasparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41175 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.