erfgoedobject

Pastorie Sint-Hubertusparochie

bouwkundig element
ID
41189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41189

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande pastorie met neo-Vlaamserenaissance-inslag, van 1910, zie gevelsteen; het geraadpleegde ontwerp van 1909 is niet gesigneerd; op het kadaster geregistreerd in 1912, ter plaatse van de omgrachting van de aangrenzende oude pastorie (nummer 51); omheinde bloementuin vooraan, oorspronkelijk omgeven door een muur met ijzeren poort die verdween in de jaren 1960.

Onderkelderd dubbelhuis met bakstenen lijstgevel en karakteristieke schoudergevel voor rechter risaliet; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Typisch gebruik van sierankers en natuursteen voor stijlen en muurbanden. Rechthoekige vensters, overwegend kruiskozijnen, en rechthoekige deur met bovenlicht en tussendorpel op consooltjes.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt/Ramsel, 1912/11.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen P 6, Ramsel.
  • AERTS T., "Herselt in beeld", Kontich, 1978.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Oude Pastorie Sint-Hubertusparochie

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Hubertusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41189 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.