Traditioneel rijhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel rijhuis

Beschrijving

Traditioneel rijhuis van oorspronkelijk drie traveeën en drie bouwlagen, dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Mogelijk in oorsprong een diephuis met trapgevel, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Na een brand in 1917 werd het zadeldak vervangen door een plat dak. Een verbouwing in 1990-1991 voegde de huidige dakverdieping toe, met een halfronde dakstructuur en gevelfront.

Gecementeerde gevel, opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Verbouwde handelspui; tot een voorgaande aanpassing van de pui in 1890, werd de linker travee geopend door een rondboogdeur met diamantkopsleutel en -imposten van het type 'diamantpoortje' onder een bolkozijn als bovenlicht, geflankeerd door vensters van dezelfde hoogte. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, oorspronkelijk kruiskozijnen met kwartholle negblokken.