School ()

In 1900 werd deze jongensschool opgericht, naar een ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans. Het bakstenen schoolgebouw is symmetrisch opgebouwd, met een centrale, hogere deurrisaliet.

Beschrijving

De Jongensschool van Westerlo werd opgetrokken rond 1900 naar een ontwerp van P.J. Taeymans. De schoolvleugel aan de straatzijde volgt het gebruikelijke 19de-eeuwse grondplan, gekenmerkt door een centrale gang met aan weerszijden klaslokalen. De klassenvleugel (ten oosten), galerij (ten noorden) en toiletten (ten westen) zijn gegroepeerd rond een rechthoekige speelplaats.

De symmetrisch uitgewerkte façade is geconcipieerd in een neotraditionele vormentaal en detaillering (centrale tuitgevel, lisenen, tandlijsten, overhoekse topstuk, spekbanden en sierankers) en vertaalt tegelijkertijd het specifieke architectuurprogramma voor een schoolgebouw met haar grote vensteropeningen die een maximale lichtinval dienen te verzekeren.

Concreet telt het schoolgebouw zeven traveeën en één bouwlaag onder een schilddak met mechanische pannen. De nok van het dak loopt parallel ten opzichte van de straat. De baksteenbouw met arduinen plint heeft gecementeerde muurbanden en hoekstenen, ritmerende lisenen, een getande baksteenfries en sierankers. Centraal bevindt zich de hogere deurrisaliet onder de topgevel met overhoeks topstuk op schouderstukken. De muuropeningen zijn steekbogig.

Het interieur werd inmiddels aangepast, onder andere door het verlagen van de plafonds.

  • Beschermingsdossier DA002326, Boerenkrijglaan 27: jongensschool (S.n., s.d., digitaal dossier)
  • KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Turnhout.

Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: School [online], https://id.erfgoed.net/teksten/161661 (geraadpleegd op ).


School ()

Schoolgebouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opgericht als jongensschool naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1900 (zie gevelsteen zijgevel).

Baksteenbouw met arduinen plint, gecementeeerde muurbanden en hoekstenen, ritmerende lisenen, getande baksteenfries en sierankers. Centraal, hoger deurrisaliet onder topgevel met overhoeks topstuk op schouderstukken. Steekbogige muuropeningen.

Volgens de oorspronkelijke plattegrond: rechthoekige speelplaats omgeven door klassen aan de oostelijke staatzijde, galerij aan de noordzijde en toiletten aan de westzijde. Heden aangepast interieur met verlaagde plafonds.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 29, Westerlo.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: School [online], https://id.erfgoed.net/teksten/41201 (geraadpleegd op ).