Hoeve Hof van Overwijs

Gemeente Westerlo
Locatie Boerenkrijglaan 185, Westerlo (Antwerpen)

• Adrescontrole Westerlo (adrescontroles: 27-11-2006 - 27-11-2006).
  • Inventarisatie Westerlo (geografische inventarisatie: 01-01-2000 - 31-12-2000).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Overwijs, met linde

Beschrijving

Reeds vermeld in 1738 maar eertijds ook zogenaamd "Het Rad" naar de nabijgelegen executieplaats met galg en rad; heden taverne-restaurant gelegen in de bocht van de baan waarvan de inplanting reeds voorkomt op de Ferrariskaart (1771-1777), op de Vandermaelenkaart (midden 19de eeuw) vermeld als "De Zwaen (Cab.)".

Voormalig woonhuis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) en voormalige schuur onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met elkaar verbonden door latere aanbouwsels.

Beschilderde baksteenbouw op een gepikte plint met opvallend gebruik van in 1898-1899 aangebracht knoestig hout voor pseudo-standvinkenen omlijstingen. IJzeren hek met pijnappeldecoratie.

• Westerloo, Brochure Jos Sterckx, Westerlo, circa 1908, pagina 81, gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst.

Auteurs: Steyaert, Rita