erfgoedobject

Kapel van de Huypensberg

bouwkundig element
ID
41208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41208

Juridische gevolgen

Beschrijving

Omgeven door linden en gelegen op de rand van de landelijke vallei van de Grote Nete. Oude, in 1696 vermelde kapel in 1747 vervangen in opdracht van abt Van den Nieuweneynde. Vervallen kapel naar ontwerp van G. Beylmakers, in het kader van de actie "Monumenten, wij zorgen ervoor (1989-1990)", gesloopt en naar oud model herbouwd met maximale recuperatie van de oude materialen.

Barokke, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder geknikt leien zadeldak (nok loodrecht op de straat). Klokgeveltje met gebruik van arduin voor waterlijsten, aanzetstenen en omlijsting van de oculus. Eenvoudige korfboogdeur. Bepleisterd en beschilderd interieur met houten overwelving. Empire-getint altaar. Recent Onze-Lieve-Vrouwebeeldje ter vervanging van het gestolen origineel.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Lanschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/1297.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Twee opgaande lindes bij de kapel van de Huypensberg

  • Is deel van
    de Merodedreef


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van de Huypensberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41208 (Geraadpleegd op )