Twee traditionele rijhuizen

Beschrijving

Twee traditionele diephuizen oorspronkelijk met trapgevel, die opklimmen tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het betreft panden van drie traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak. Nummer 9 werd in 1890 in opdracht van de heer A. Vermeulen door de aannemer Auguste Fierens-Van Ostaeyen verhoogd met twee bouwlagen onder een plat dak. Van nummer 11 werd in 1871 in opdracht van fabrikant van plakouwel A.E. Abels de geveltop verwijderd en de bedaking afgesnuit met toevoeging van een dakkapel.

Lijstgevels, nummer 9 gecementeerd en nummer 11 met een ontpleisterd bak- en zandsteenparement, beide verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Het ordonnantieschema van beide panden beantwoordt aan dat van de aanpalende diephuizen nummers 5 en 7, die mogelijk gelijktijdig tot stand kwamen. Verbouwde handelspuien en hogerop registers van aangepaste, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien. Nummer 11 heeft een bak- en zandsteenparement met speklagen en de kwartholle negblokken van de vroegere kruiskozijnen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#280 (nummer 9) en 1871#495 (nummer 11).