Teksten van Twee traditionele rijhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4121

Twee traditionele rijhuizen ()

Twee traditionele diephuizen oorspronkelijk met trapgevel, die opklimmen tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het betreft panden van drie traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak. Nummer 9 werd in 1890 in opdracht van de heer A. Vermeulen door de aannemer Auguste Fierens-Van Ostaeyen verhoogd met twee bouwlagen onder een plat dak. Van nummer 11 werd in 1871 in opdracht van fabrikant van plakouwel A.E. Abels de geveltop verwijderd en de bedaking afgesnuit met toevoeging van een dakkapel.

Lijstgevels, nummer 9 gecementeerd en nummer 11 met een ontpleisterd bak- en zandsteenparement, beide verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Het ordonnantieschema van beide panden beantwoordt aan dat van de aanpalende diephuizen nummers 5 en 7, die mogelijk gelijktijdig tot stand kwamen. Verbouwde handelspuien en hogerop registers van aangepaste, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels en lateien. Nummer 11 heeft een bak- en zandsteenparement met speklagen en de kwartholle negblokken van de vroegere kruiskozijnen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#280 (nummer 9) en 1871#495 (nummer 11).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee traditionele rijhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297964 (geraadpleegd op ).


Twee diephuizen met traditionele kern ()

Banale bepleisterde gevels, verbouwingen van oudere kernen. Muurankers, zie deze van de gevels nummers 5 en 7 en op gelijke hoogte aangebracht, alsmede de gevelindelingen welke eveneens overeenstemmen met deze van nummers 5 en 7, laten een kern uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw vermoeden. In nummer 9 werd de oorspronkelijke trap vervangen door twee verdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#280.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee traditionele rijhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4121 (geraadpleegd op ).