Hoekhuis ()

Dit hoekhuis dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw en werd opgetrokken in neoclassicistische stijl.

Beschrijving

Het huis telt drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met bekronende ijzeren balustrade. De nok van het dak loopt parallel ten opzichte van de straat.

De neoclassicistische stijl uit zich in de bepleisterde en beschilderde lijstgevels met brede puilijst, gelede architraaf, blinde fries en kroonlijst op klossen. Het huis toont een sobere, eenvoudige gevelordonnantie en uitwerking waarbij decoratief stucwerk zich beperkt tot imitatiehoekblokken en schijnblokverband voor het ingangsrisaliet.

De muuropeningen zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken. Op de benedenverdieping zijn ze beluikt. De lekdrempels zijn beschilderd.

Interieur

De interieurinrichting en -indeling bleef vrij gaaf bewaard en is representatief voor de wooncultuur op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. De overwelfde kelders wijzen op een oudere kern.

• Beschermingsdossier DA002324, Grote Markt 1: hoekhuis (S.n., s.d., digitaal dossier)
  • KENNES H. & STEYAERT R., 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Turnhout.

Auteurs:  Steyaert, Rita

Hoekhuis ()

Hoekhuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met bekronende ijzeren balustrade, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met brede puilijst, gelede architraaf, blinde fries en kroonlijst op klossen. Noordelijke gevel met imitatie-hoekblokken en centraal, geblokt ingangsrisaliet. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, beluikte benedenvensters en beschilderde lekdrempels.