erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
41222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41222

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze neoclassicistische woning dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rond 1900 werd de uitspringende, haakse vleugel toegevoegd. Het perceel wordt aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekken met gietijzeren zuiltjes en een arduinen sokkel.

Historiek

Burgerhuis gedateerd in de tweede helft van de 19de eeuw met een uitbreiding van één vleugel rond 1900. De inplanting van het dubbelhuis duidt er mogelijk op dat ook hier (net zoals het geval is bij het neoclassicistisch herenhuis nr. 53) een oudere kern in de tweede helft van de 19de eeuw gerenoveerd werd. Volgens gegevens, verstrekt door het gemeentebestuur zijn er van deze site reeds vermeldingen bekend van op het einde van de 16de eeuw.

Beschrijving

De woning telt drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak. De nok van het dak met mechanische pannen loopt loodrecht ten opzichte van de straat. De aansluitend latere, uitspringende, haakse en beschilderde bakstenen vleugel telt één travee.

Het perceel wordt aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekken met gietijzeren zuiltjes en een arduinen sokkel.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn voorzien van een hardstenen plint. De eerste bouwlaag heeft een verhoogde begane grond en imitatievoegen onder de doorgetrokken lekdrempels van de bovenverdieping. De rechthoekige en getoogde vensters zijn op de bovenverdieping ingeschreven in een geriemde omlijsting en zijn voorzien van ijzeren leuninkjes.

De ingangstravee in de westelijke tuingevel wordt benadrukt door middel van aflijnende pilasters, een portiek op Dorische zuilen met hardstenen sokkel en zwaar hoofdgestel, de aansluitende ijzeren balkonleuning, de deels beglaasde deur met ijzeren raster en de hardstenen bordestrap.

  • Beschermingsdossier DA002324, Grote Markt 62-64: dubbelhuis (S.n., s.d., digitaal dossier)
  • KENNES H. & STEYAERT R., 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Turnhout.

Bron     : -
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41222 (Geraadpleegd op )