erfgoedobject

Arbeidershuisje

bouwkundig element
ID
41227
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41227
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Arbeidershuisje van drie traveeën en één bouwlaag heden onder lessenaarsdak (nok parallel aan de straat, golfplaten), uit het derde kwart van de 19de eeuw, op het kadaster geregistreerd in 1866; sporen van het oorspronkelijke zadeldak in de zijgevels van de belendende panden.

Bakstenen lijstgevel op een gecementeerde en beschilderde plint, muurvlakken van gesinterde steen contrasterend met de liseen rechts, het kordon en de overhoekse, getande baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, beschilderde lekdrempels. Centrale deur in bakstenen bandomlijsting.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Westerlo, schetsen 1866/11.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeidershuisje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41227 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.