Vier winkelhuizen in neoclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Hendrik Conscienceplein
Locatie Hendrik Conscienceplein 14-20, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen en winkels

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Stadswoning in second-empirestijl
gelegen te Hendrik Conscienceplein 20 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

Beschrijving

Groep van vier rijhuizen aangebouwd tegen de noordzijde van de Sint-Carolus Borromeuskerk en haar annexe gebouwen.

Nummer 14. Ondiep rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen, met een neoclassicistische, gedecapeerde bakstenen lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Smeedijzeren muurankers wijzen mogelijk op een oudere kern. Verbouwde pui, rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, en houten kroonlijst boven vierkante luikgaten.

Nummer 16. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, in oorsprong een traditionele kern, op de eerste verdieping aangegeven door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. In neoclassicistische stijl aangepast en verhoogd met een tweede verdieping in de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, in verkleinende ordonnantie geopend door rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, en afgewerkt met een houten kroonlijst. Vishandelaar Th. J. Brackeniers liet in 1882 door Adolphus en Jan Kockerols de winkelpui aanbrengen. Klassieke houten pui met middenportaal, bewerkte pilasters en een entablement verrijkt door de tandlijst, trigliefconsoles en hoekfrontons, op een plint uit blauwe hardsteen.

Nummer 18. Burgerhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1854 opgetrokken in opdracht van Michael Prop, klerk van de Sint-Carolus Borromeuskerk. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Rijwoning oorspronkelijk met enkelhuisopstand van twee traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een verbouwde pui, verkleinende registers van rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels, en een houten kroonlijst op klossen. Het oorspronkelijke stucdecor van bewerkte onderdorpels, casementen en het aflijnend cordon van de mezzanine, werden bij een recente gevelrenovatie verwijderd.

Nummer 20. Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1858 opgetrokken in opdracht van orfèvre-bijoutier Charles François Anthony. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Rijwoning van twee traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een verzorgd stucdecor, rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement (verbouwd). Verkleinende registers van rechthoekige boven- en mezzaninevensters met afgeronde bovenhoeken. Geriemde omlijstingen met oren, sluitstenen, geajoureerde borstweringen en bewerkte jaloeziekapjes leggen de klemtoon op de eerste verdieping; eenvoudiger vlakke omlijstingen, stucsleutels en geprofileerde lekdrempels op de tweede verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en uitgelengde consoles vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1882#838, 1854#51 en 1858#671.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Hendrik Conscienceplein

Hendrik Conscienceplein (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.