erfgoedobject

Neogotisch kapelletje

bouwkundig element
ID
41234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41234

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotisch kapelletje
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel de Merode
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein de Merode
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Neogotisch kapelletje op het einde van de straat. Oorspronkelijk muurkapel tegen de tuinmuur van het voormalige rusthuis, opgericht in 1883, in 1984 naar hier overgebracht.

U-vormige nis van baksteen leien zadeldakje (nokrichting loodrecht op de straat); overkragende dakrand afgezet met windbord met driepasmotief op gekoppelde korbelen. Beeld van aartsengel Gabriël afkomstig van het vroegere rusthuis, opschrift verwijzend naar prins Charles de Merode (°1887).

 • Kapelletje van de Engelbewaarder-Westerlo, in Jaarboek 1987 Heemkring Ansfried Westerlo, p. 8-9.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :

Aanvullende informatie

Het beeld van de aartsengel Gabriël werd tijdens de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016 door vandalen van zijn sokkel getrokken en vernield. Het beeld uit terracotta door beeldhouwer August Verrebout, werd in 1887 door gravin Nathalie De Croy, echtgenote van Henri de Merode, samen met haar schoonzus gravin Jeanne de Merode opgericht, als dank voor de geboorte van haar eerste zoon Charles de Merode. Restaurateur Bart Keutgens uit Zoerle-Parwijs stelde uit de brokstukken het beeld opnieuw samen, dat van zijn verflagen werd ontdaan. Tijdens deze restauratie kwam de signatuur van de maker aan het licht. Vervolgens is het beeld met zijn sokkel in de Merodekapel van Sint-Lambertuskerk geplaatst; in de kapel op Het Riet wordt het beeld vervangen door een replica.

 • OTTEN H. 2017: Aartsengel Gabriël krijgt derde leven, Gazet van Antwerpen 4 oktober, 19.
Auteurs : Braeken, Jo
Datum:

Relaties

 • Is deel van
  Kasteel de Merode

 • Is deel van
  Kasteeldomein de Merode

 • Is deel van
  Rietstraat

 • Is gerelateerd aan
  Opgaande kapellinde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotisch kapelletje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41234 (Geraadpleegd op )