erfgoedobject

Sluis- of stuwsysteem Trammetje

bouwkundig element
ID
41235
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41235

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mobiele dam van circa 1874 naar ontwerp van P. Langerock, gebouwd om twee hooibeurten te hebben (bevloeiing van de weiden op het Riet na de eerste oogst), om het water van de kasteelvijver te verversen en om de scheepvaart op de Nete (tot circa 1900) te bevorderen (zie transport van ijzererts).

Sluishoofden met afgeronde hoekblokken van bak- en natuursteen. Op linker oever gelegen ijzeren geklonken vakwerkbalk met zware haken (zie kabelaanhechting) die lopend op flenswielen en sporen in een met natuursteen afgeboorde gleuf met gleufwiel (zie kabelgeleiding) over de Nete kan getrokken worden door middel van de metalen lier op rechter bruggenhoofd. De dam zelf werd gevormd door verticale eiken balkjes bevestigd aan het trammetje en passend in een groef in de rivierbedding.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/1341.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Kasteel de Merode

  • Is deel van
    Kasteeldomein de Merode

  • Is deel van
    Rietstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sluis- of stuwsysteem Trammetje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41235 (Geraadpleegd op )